tisdag 31 maj 2016

Dela med sig

Jag lyssnade på senaste avsnittet av en av mina favoridpoddar: Yarniacs. De talade om att det kommer upp många nya små kreativa företag som hör ihop med stickvärlden. Allt från garnfärgare till dem som gör stickmarkörer och projektpåsar.

När fler företag dyker upp så blir det fler som vi vill fördela vår hobby-budget mellan. Och det kan vara svårt för de små företagen att försörja sig. Jag har själv märkt att det framförallt går ut över min lokala garnaffär. Och jag vill så mycket som möjligt stödja den, det är ju där som det går att få den verkliga inspirationen eftersom vi där kan se och känna på produkterna.

Ett sätt att hjälpa till är att sprida vår underbara hobby till andra. Alla som kan och har möjlighet lär andra att sticka och virka så vi blir fler som kan fördela våra hobby-budgetar mellan de fantastiska kreativa företag som finns.

Yarniacs har till och med startat hashtaggen #knit1teach1 där man kan berätta om hur man lär andra att sticka.

Jag har lockat med några som jag känner även om de ännu inte är lika nördiga som jag ;)
Jag är på god väg att locka med min syster: hon håller på att lära sig sticka strumpor. Här är en bild som min syster tagit på sitt första par strumpor. Den första fick hon hjälp med och den andra klarade hon själv! Jag är så stolt över henne :)

En av mina äldsta vänner har också lockats med och nu är jag inte ensam om att sticka när vi har middagar ihop.

Jag har också funderat på att kanske att ideellt dela med mig av min kunskap på det lokala kaféet. Vi får se vad som händer framöver.

Har du lyckats att locka med fler i garnernas underbara värld?

lördag 28 maj 2016

Bokrelease med Kammebornia

I måndags tillbringade jag kvällen i Nyköping. Dit åker jag inte så ofta, de enda gångerna jag stannat till i staden (förutom på Nyköpingsbro) har varit när vi skjutsat dottern på handbollsmatcher.

Orsaken till att jag ville ta mig till Nyköping i måndags var att Pia och Dennis Kammeborn (Queen and King of Kammebornia) hade boksläpp för sin nya bok "Picknick, utflykter & inflykter" på NK-villan i Nyköping. Boken har fotografier och texter av Pia och illustrationer av Dennis.

Jag visste att TantUlltuss skulle dit med sin dotter så jag tog kontakt med dem så vi kunde gå dit tillsammans. Vi stämde träff vid deras hotell och med hjälp av telefonens GPS hittade jag lätt dit och såg Anna och Julia gå över gatan vid hotellet precis när jag kom. Det var verkligen vältimat, jag som åkt drygt 10 mil för att komma dit.

När jag hade svidat om lite snabbt vid bilen var det dags att gå bort till NK-villan. Det var en vacker promenad utefter ån. Det var supermysigt att träffa Anna på riktigt igen, vi har inte setts sen i augusti när vi var på Garnkalaset hos TantKofta. Och nu fick jag träffa dottern Julia också, hon är också en person man bara kan tycka jättemycket om!

Anna och Julia hade gjort en så fantastisk present. Jag fick lite ågren, för jag hade inte hunnit stanna upp så länge att ens tänka på att ta med present. Inte så mycket att göra åt det var bara att se glad ut.

Vi kom fram och det var så härligt att möta Pia igen. Hon är en helt magisk personlighet. Jag passade på att köpa den vackra boken på en gång och sedan var det dags att sätta sig ner för att få lyssna till programmet. Det var New Wave Society som inledde med sång, piano och slagverk. Helt underbart spelat och sjunget. Jag blev rörd till tårar.
Sedan visade Pia och Dennis bilder från boken och Pia läste några texter högt. Det var förstås stort tackkalas med alla som bidragit till boken och en av ungdomarna som finns med på utflykterna i boken sjöng och spelade till sist Sol, vind och vatten på ett underbart sätt!

Då fick vi mingla lite. Det var många fantastiska människor på besök och tiden gick alldeles för fort. och Jag skämtade med Anna och Julia att vi borde ha "efterfest" på deras hotell. När vi blivit utslätade från NK-villan visade det sig att Dennis behövde rodda lite med musiker och prylar till ateljén och det blev faktiskt så att vi gick till hotellet. Väl där drack vi te stickade, pratade och skrattade vi på ett sätt jag inte varit med om på länge. Efter ett tag fick även Dennis tid att sätta sig med oss och det kändes som vi känt varandra hur länge som helst! Ena stoden jag tittade på klockan var hon ni och nästa gång var hon halvtolv! Och jag som hade 12 mil att höra hem :o Vi började säga hejdå och en stund senare satt jag i bilen. Det var skönt att jag hade möjlighet att smälta kvällen i bilen innan jag kom hem. Det blev ganska sent i säng, kan jag säga. Men med tanke på vilken fantastiskt underbar kväll vi hade så var det väl värt <3 <3 <3






Stash dash 2016

När jag får reda på att det finns en utmaning på gång har jag väldigt svårt att stå emot.

Den här gången är det The Knit Grillls som startar utmaningen Stash Dash 2016.

Det går ut på att man ska maska av efter ett givet mål under sommaren, 27/5-21/8. Man kan välja mellan 3, 5, 7, 10 eller 15 km avmaskat. (även andra garn-hantverk räknas, såsom virkning och spinning, vävning och frivoliteter. Dock ej sömnad)

Det finns givna regler och det vi behöver veta finns beskrivet i The Knit Grills ravelrygrupp eller i deras specialavsnitt av podden. Jag var med förra året och då hade jag satt målet 5km vilket jag inte riktigt klarade. I år siktar jag också på 5km. Förhoppningsvis klarar jag det.

Pågående projekt räknas också, bara man har lite hantverk kvar, så jag har sparat på mig några projekt så att jag kan maska av en del de första dagarna, hahaha!

Igår kväll startade utmaningen och jag maskade jag av ett par strumpor (som jag inte kan visa än, det blir lite senare)

Idag har jag ännu ett par strumpor jag tänkte avsluta. Dem stickar jag på 23cm rundstickor från ChiaoGoo (3.25mm). Här är en bild från när jag just lagt upp sockorna för en dryg vecka sen. Det är ett par helt vanliga "vaniljsockor" med istickshäl. Men vilket garn: Det är underbara SoftSock DK från Moods Of Colors! Färgen är så läcker :)

söndag 15 maj 2016

Vivid Blanket

Jag har hakat på Queen of Kammebornias Vivid Blanket KAL.

Vivid blanket är framtagen som en babyfilt, men jag tänker mig att det går lika bra att sticka en pläd till mig själv istället.

Garnet jag valt till min Vivid Blanket är magasin Duett Supersoft och jag stickar med dubbelt garn. Mönstret rekommenderade stickor 3.75mm men jag vet ju att jag stickar lite hårt så jag valde stickor 4.0mm istället. Som vanligt när jag stickar små saker runt så blir det med Magic Loop. Det är lite fippligt de första två varven när man har färre än 20 maskor totalt men sen går det bra. Framåt slutet är det över 100 maskor och då är min 80cm-kabel i minsta laget så jag går över till att sticka en loop. Den här gången använder jag mina Chiaogoo-stickor. De är precis lagom spetsiga för det här projektet.

Jag har valt att göra varje ruta i två färger. Jag kommer att sticka upp en massa rester av Supersoft till att börja med, men jag är ganska säker på att de inte kommer att räcka hela vägen, men det finns ju mer att få tag på :)

Efter jag blockat rutorna blir de lite drygt 20cm i kvadrat och snabbt räknat tror jag att jag kommer att klara mig med omkring 60-70 rutor. Så fortsätter jag att sticka ett par rutor i veckan så ska jag nog lyckas att få den klar till slut.


tisdag 3 maj 2016

Babystickning

Ni som känner mig att jag inte stickar aviga maskor eller till andra personer på beställning.

Ja man kan ju inte ha några regler utan undantag ;) Visst händer det att jag stickar aviga maskor och vid väldigt speciella tillfällen stickar jag även till vänner eller familj <3

Att min Guddotter fick en bebis var förstås väldigt speciellt! Så hennes lilla prins Milton fick en babyfilt stickad i Big Merino Hug (hur gosigt garn som helst!) som jag köpt från Organic Knitters

Jag stickade också en mobil till vagnen. Sakerna jag hängde i mobilen var Stjärna och Bluebird of Happiness. Båda stickade i underbara Östergötlands Ullspinneris Visjö.

Mamman har visat fina bilder på både vagnen med mobilen på och söt bebis invirad i filten, så jag är så glad och tacksam så :)