tisdag 28 januari 2014

Stickameras Hemlis!

Jag har gått med i Stickameras Hemlis! Det går ut på att skämma bort en annan person under tre månader utan att berätta vem man är. Det ska bli jätteroligt!
Det är faktiskt inte bara jag som ska skämma bort någon utan någon kommer att ha mig som hemlig kompis. Därför ska jag svara på ett antal frågor och de kommer här!

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Jag gillar att sticka med naturgarner som inte killar och sticks för mycket. Merino, Alpakka och Bambu har jag stickat mycket i på sistone. Dessa fibrer blandat med silke är helt ljuvligt.
Vanlig ull kan fungera om de är väldigt, väldigt mjuka. Jag undviker helst akrylgarner. Men i sockgarner behövs lite konstmaterial för att de inte ska gå sönder. Det är ju förstås ok :)

2. Vilka är dina favoritfärger?
Varma varianter av grönt, orange, rostbrunt, beige, korall. 
Svart och grått är alltid fint.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Rosa och lila.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Jag använder alltid rundstickor till allt jag stickar Jag har både karbonz och symphony wood tippar.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag stickade jättemycket i högstadiet och gymnasiet. Satt alltid i uppehållsrummet med en stickning i händerna. Sen blev det ett uppehåll på ungefär 15-20 år när jag inte fick någonting färdigt. För fem år sen kom jag igång igen. 2010 hittade jag ravelry och sedan två år kan man nog kalla mig för nörd :)

6. Dricker du kaffe? Te?
Aldrig kaffe. 
Bara svart te, helst neutrala, svarta teer. Om jag är riktigt vågad dricker jag ett te från min teaffär som de har haft i liiite citrus och mynta i. Annars blir det mest Assam, Darjeeling, Irish Breakfast eller liknande.
Jag räknar faktiskt Earl Grey som smaksatt :p

7. Är du allergisk mot något?
Jag tål inte så mycket laktos. Dock klarar jag av mindre mängder mjölkchoklad. (kanske för att det är så gott?)

8. Vilken slags musik tycker du om?
Allt från klassisk musik och opera till pop och House. Jag lyssnar aldrig på rock eller fusionjazz. Min fjortonåriga dotter är "Directioner" (älskar pojkbandet One Direction) och jag nog har blivit lite smittad :p 

9. Favoritgodis?
Jag gillar choklad och lakrits. Mjölkchoklad är godas men mörk choklad kan fungera om den är mild.

10. Håller du på med någon annan “skapande hobby”, förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Inte så mycket annat än att sticka. I helgen ska jag prova på att lära mig spinna men det tar ju sticktid från mig :)

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv…
Jag älskar att sticka tröjor. På rundsticka. Förra året stickade jag fjorton tröjor... Sticknig ska bara flyta på för mig. Det är min meditation. I år planerar jag att sticka en hel del sockar. Sjalar är mysigt också, jag gillar dem best om de innehåller mest rätstickning. Vantar blir det också en del, men inte lika mycket. 

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Massor!!! För tillfället drömmer jag om att hitta Det Perfekta Garnet till Vifflas Siri. Jag håller på att testa lite olika varianter :)
Egentligen vill jag gärna sticka någon form av Arantröja också. Jag såg en på Knitty: Lempster, men jag har inte haft tid än :)

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
Ja, om de har tummar 16cm 

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Jo, det är ett bra sätt att beta av restgarner.

16. Stickar du sockor?
Ja, mest för att jag vill använda sockor, inte för att det är så jätteroligt. Och i så fall helst vanilla-socks. Inte för att jag inte kan sticka spets utan för att jag helt enkelt mår bäst av att sticka saker som kräver mindre koncentration 
17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
24cm långa (strl 38 med hög vrist, 30.5 cm runt hälen)

18. När fyller du år?
11 september.

19. Stickar du med pärlor?
Nej, det är inget för mig. För pillirgt.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Jag klarar inte av att läsa böcker just nu. Jag lyssnar däremot jättemycket på ljudböcker från Storytel och då föredrar jag SF, sagor, romaner och ibland någon deckare.

måndag 27 januari 2014

Tips på ljudböcker

Det är lite svårt att läsa samtidigt som man stickar, men då funkar ljudböcker alldeles utmärkt istället. Så jag tänkte dela med mig av det jag lyssnat till på sistone. Det kan bli lite tyngdpunkt mot saga och fanatsy eftersom jag gärna lyssnar till det.  I familjen har vi ett Storytel-konto, som Spotify fast en massa ljuböcker istället.

Copyright: Storytel
De böcker jag gillar allra mest just nu är "Sagan om isfolket" som Julia Dufvenius håller på att läsa in. Hittills finns 15 böcker på Storytel och Julia läser in resten i den takt hon hinner med hänsyn till sina övriga uppdrag. Sagan om isfolket är på något underligt sätt väldigt realistisk i all sin beskrivning om trolldom och blir samtidigt en nordisk historielektion eftersom det är släkthistoria som börjar på 1580-talet och fortsätter fram till omrking 1950. När böckerna gavs ut under 1980-talet ansågs de vara verkligt dålig litteratur, men de är betydligt bättre än sitt rykte. Grunden till historien är att på 1200-talet sålde en anfader till Isfolket sin själ till satan mot att han skulle få jordisk vinning mot att minst en person i varje släktled skulle gå i den ondes tjänst. Ganska overklig men väldigt fängslande historia. Lyssna på dem! :) Här finns en intervju med Julia att läsa.

När jag ändå är inne på Julia Dufvenius inläsningar så kan jag rekommendera Engelsfors-trilogin sista delen kom ut i höstas och var en gedigen bok. Mycket spännande om sju ungdomar i bruksorten Engelsfors som blir utvalda att rädda världen. Böckerna heter Cirkeln, Eld och Nyckeln.

För ett par veckor sen fick jag tipset om en ny bok av pseudonymen Michael Mortimer. Boken heter Jungfrustenen och är en äventyrsroman. Det ska komma sex stycken böcker i serien nästa heter Fossildrottningen. Bakom "Michael Mortimer" gömmer sig författarna Daniel Sjölin och Jerker Virdborg båda har känt sig lite fast i sitt finkulturella fack och nu ville de göra någonting helt annat.

Copyright: Damm förlag
Mitt sista tips lyssnade jag faktiskt till för flera år sedan: Genom dina ögon av Stephanie Meyer. Ja, det är hon som har skrivit Twilight. Men det här är en vuxenbok och skiljer sig en del från Twilight. Det har sagts att boken är en science fiction för dem som inte gillar science fiction :) Jag njöt varje sekund av boken och ville aldrig att den skulle ta slut. På engelska heter den The Host och finns även som film. Men den ska ni akta er för, den var riktigt dålig! Njut av boken istället. Jag har säkert lyssnat på den fyra gånger. Minst :)

Jag bjuder på en liten bonus idag :)
De fem första som skriver kommentarer får prova på en storytel-ljudbok. Skriv bara er mail i kommentaren skickar jag er en länk!

fredag 24 januari 2014

Koftan Nanook

Nu när det är så kallt ute behöver jag verkligen varma tröjor. Min Marius i Sandnes Alpakka är riktigt varm och gosig, och även min Brottet-tröja (Forbrydelsen) i Hexa men jag vill ha en kofta.


Så en riktigt gosig kofta att svepa om mig i kylan vore superhärligt. En kofta jag länge tittat efter är Heidi Kirrmaiers Nanook. Redan i våras berättade Maria Olsson i StickwithusPodcast hur nöjd hon är med sin Nanook. Sen har bloggaren "Emmas dagar" gjort en jättefin också. Garn köpte jag redan i november.

När nu dotterns tröja är färdigstickad och så även filten som ska till Sandnes välgörenhetsprojekt fanns det plats för en tröja till i projektkorgen :)

Jag lade upp i söndags och man börjar uppifrån med en krage med ett mönster som kallas "Bear Track" det var väldigt roligt att sticka och inte alltför svårt. Jag klarade till och med av att sticka det i en mörk bil på väg hem från handbollsmatch.

Koftan är slätstickad på ryggen och rätstickad framtill. Den går omlott upptill så trots att den stickas i ett lite tjockare garn med stickor 4½ blir det relativt långa varv. Jag stickar i ett "rävfägat" tweedgarn som är ett tillfälligt garn som Magasin Duett tagit in.

Snart är jag klar med ökningarna på oket och jag ser verkligen fram emot att komma vidare. Det vore roligt om den kan bli klar innan vintern är slut.

lördag 18 januari 2014

Ännu en KAL, Socks with Sarah

Jag är faktiskt med i ännu en KAL: Socks with Sarah. som KnittingSarah har startat. Och det är precis vad det låter. Att sticka sockar.

Grunden till Sarah idé fick hon när hon läste ett blogginlägg av Susan B. Anderson där hon visar hur hennes socklåda ser ut. Den är helt fantastisk! Bara hemstickade sockar.
För att kunna få ihop ett gäng hemgjorda sockar i sin egen låda tänkte KnittingSara att hon ville starta en Knit A Long för sockar. Där man stickar på sockor varje dag. I ett helt år.

Det bygger på att man stickar så mycket man vill på sin socka, allt från ett varv till ett par sockar, varje dag under året. Bara för att få in sockstickande i sitt dagliga stickande. Få stickningar är ju så lätta att ta med sig som en sockstickning.

KAL:en pågår från 15/1-2014 -- 14/1-2015. Och det går bra att haka på när man vill.Mer info finns i Sarahs ravelrygrupp.

Just nu stickar jag på ett par yoga-sockar efter eget hitte-på i Austermann Step som är rester från sockar jag stickade till maken i våras. Det har gått lite fram och tillbaka. Yoga-sockar har ingen tå och ingen häl för att man ska få grepp på yogamattan men inte frysa om fötterna när man håller på. Jag gör inte så väldigt mycket på sockan just nu, utan det blir mest ett par varv om dagen eller så. Jag har dessutom fått repa upp övergången vid hälen ett par gånger för att mitt hitte-på inte riktigt funkat :) Men snart tror jag att jag fått till det rätt!

fredag 17 januari 2014

Mysteriesjal med Ysolda Teague

För dem som följt mig en tid, vet att jag är väldigt förtjust i Ysolda Teagues designer. Hon gav ut boken The Rhinebeck Sweater förra året som jag skrev om i höstas och det är hennes tröja Blank Canvas som jag återkommer till om och om igen.

Nu har hon just startat sin första mysteriestickning: Follow Your Arrow Mystery KAL (KAL = knit along). Den består fem ledtrådar. Eller egentligen finns det två val på varje ledtråd, så det blir många varianter på den här sjalen, 32 stycken om man ska var noga :) 

Jag har varit med på en Mysteriestickning tidigare och det var Westknits Color Craving. Den sjalen blev lite väl extrem för min smak, men jag vågar mig ändå på en till mysteriestickning för jag tror att Ysolda har lite mer jordnära designer.

Ett villkor jag satte upp för mig själ att om jag skulle vara med på Follow Your Arrow var jag tvungen att välja garn jag har hemma. Jag kollade igenom min stash. Det går åt 620 meter av en färg eller 330+290m av två färger. Till slut stod jag med Sandnes Lanett Babyull och Skein Top Draw Sock. Jag har aldrig stickat med någon av garnerna, men jag tror att Lanett är ett perfekt sjalgarn. Top Draw Sock köpte jag på Penelope Craft i Amsterdam egentligen för att sticka lyxiga sockar av, men det finns många som stickat både Marin och Color Affection av det.

Till slut valde jag Top Draw Sock eftersom de två färgerna jag har kompletterar varandra så fint. Det gröna garnet, "Midlands" har stänk av beige i sig och det beiga, "Make Hay while the Sun Shines" har gröna små gröna partier. Det blir alltså en tvåfärgad sjal, men det kommer nog inte göra ett så väldigt randigt intryck.

Bilder på själva sjalen väntar jag med att publicera tills hela mönstret är komplett i början av februari. Till dess får ni hålla tillgodo med bilder på nystanen.

måndag 13 januari 2014

Åtets första färdiga tröja

I december satt jag en dag och tittade på ravelry och tittade på nysläppta mönster. Den tonåriga dottern kikade lite över axeln vid ett tillfälle och såg en tröja som hon tyckte var jättesnygg!

Det var Westbourne [Kinu Love] av  Isabell Kreamer. En tröja stickad i ett tunt silkigt garn med ränder på bålen. Den ville dottern gärna ha och hon frågade om jag kunde sticka den åt henne.

Det gäller att passa på när hon ber om att få något stickat så jag beställde Supersoft från Magasin Duett. Dagen innan nyår satte jag stickorna i garnet! Tröjan är stickad uppifrån och ner så det är ganska lätt att anpassa efterhand. Och några justeringar behövde jag göra. Det bästa är ju då att dottern får tröjan precis som hon vill ha den. Och hon blev väldigt nöjd med resultatet!

Supersoft är väldigt tacksamt att sticka med och det blir jättefint efter blockning. Otroligt drygt också! Det gick inte ens åt 2 hg till den här tröjan!